Proiect de Lege privind recuperarea datoriilor istorice ale unor state față de România

GHISE IOAN

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

                                                     S E N A T                                                           

                     C ă t r e

                  Biroul Permanent al Senatului,

În conformitate cu art.75 din Constituţia României şi cu art.85 din Regulamentul Senatului, vă înaintăm alăturat Lege privind recuperarea datoriilor istorice ale unor state față de România

Iniţiator:

Senator Ioan Ghișe

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

SENATUL                                                 CAMERA DEPUTAŢILOR

Lege privind recuperarea datoriilor istorice ale unor state față de România

Parlamentul României adoptă prezenta lege :

Articol unic: Lege privind recuperarea datoriilor istorice ale unor state față de România

Art.1

Se mandatează Guvernul pentru a deschide negocierile cu unele țări membre ale UE, precum și Federația Rusă, cu scopul recuperării datoriilor de stat față de România.

Art. 2

Obiectivele datoriilor de recuperat sunt:

a) datoriilor de stat ale Germaniei față de statul român;

b) recuperarea tezaurului României înstrăinat către Rusia Țaristă;

c) averea Fundației Gojdu.

Art. 3

Banca Naționala a României va asigura asistența tehnică necesară.

Art. 4

Guvernul va prezenta anual, până la 1 decembrie, în fața Parlamentului, raportul privind îndeplinirea mandatului său.

Această propunere legislativă a fost adoptată de Senat în şedinţa din data de…..

Preşedintele Senatului

Călin-Constantin-Anton Popescu Tăriceanu

Această propunere legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din data de…..

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Valeriu Ștefan Zgonea

Expunere de motive la Lege privind recuperarea datoriilor istorice ale unor state față de România

Lansarea în luna martie a anului 2015, a planului Junker pentru investiții și relaxarea monetară a UE, oferă oportunitatea istorică pentru ca statul român să își renegocieze recuperarea datoriilor de stat ale altor state față de România!

Confirmarea, documentată științific, la nivelul Băncii Internaționale a Reglementărilor, a Academiei Române, a Guvernului german și a altor instituții europene privind datoriile de stat față de România, creează baze temeinice pentru deschiderea negocierilor oficiale privind recuperarea unei părți din averea poporului și statului român, înstrăinată în condiții politice și istorice deosebite.

Este o obligație constituțională, legală și morală ca autoritățile române să acționeze pentru ca relațiile României cu alte state să se desfășoare bazate pe regulile dreptului internațional și ale principiilor de echitate și respect reciproc.

Dovezile incontestabile de natură istorică, economică și arhivistică, fundamentate științific, sunt temeiurile de la care statul român, prin Guvern, Minister de Finanțe și BNR trebuie să pornească această acțiune.

Parlamentul, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român suveran, are obligația istorică, politică și morală de a decide și acționa pentru recuperarea averii înstrăinate a poporului și statului român.

Iniţiator:

Senator Ioan Ghișe

7 responses to “Proiect de Lege privind recuperarea datoriilor istorice ale unor state față de România

 1. Este o masura concreta, reparatorie,si necesara . Daca se va realiza va aduce beneficii Romaniei ,economic si financiar dar mai ales va repara imaginea terfelita de sluga prea plecata a reprezentantilor de varf din administratie si politica a ultimilor 25 de ani, Domnule senator independent
  Ioan Ghise va doresc succes ! .Cred insa ca va este foarte greu sa treziti la figurat,dar pe unii dintre colegi si la propriu,Doresc pentru viitor sa afu ce atitudine are tov,pres, ZGONEA in legatura cu acest subiect. (cand se intoarce din excursia in CANADA platita de noi toti ) Este posibil ca pentru a-l face sa inteleaga despre ce este vorba sa fie necesare desene,sau schite cum folosea el in fabrica.
  De ce oare din 1990 si pana acum pe aceasta functie la camera dep. au fost instalati de seful majoritati in cazul de fata. de catre Dr, Ponta inumai, DOBITOCI-daca asa prevede fisa postului trebuie urgent modificata.
  As avea o propünere legata de ordonanta de urgenta data de PONTA pt.RESTITUIREA INTEGRALA a DOCTORATULUI catre popor –trebuie anulata – si va rog sa o introduceti cu celeritate (ca sa zic asa)in textul legii propüse de dumneavoastra pentru mai multa temeinicie a manevrei
  mizerabile facute de acest impostor las si mincinos. In rest numai de bine!!
  Domnule senator va doresc multa sanatate ,rabdare putere de munca si succes in demersurile facute!!!
  Cu stima Gabriel Prodan .

 2. Iordache Marilena

  Ar fi de dorit ca Romania sa-si poata recupera datoriile istorice. Din nefericire, in acest moment, discutam foarte mult despre arestari, eventuale motiuni de cenzura si foarte putin despre probleme care au o asemenea importanta. Nu stiu care va fi atitudinea parlamentarilor acum cand, poate, unii sunt preocupati de propria libertate iar altii se „evidentiaza” printr-o indolenta strigatoare la cer. Sper ca totusi va fi gasit timpul necesar pentru a fi abordata aceasta problema de maxima importanta pentru tara.

 3. Felicitari ! Altii le-au facut cadou, ca fiind din partea lor. Cu aceste datorii recuperate putem achita imprumuturile facute fara cap de ,,ONOR” ex-guvernantii nostri.

 4. Deabia acest parlamentar e un roman adevarat.Felicitari Dl.Ghise,cred ca aceasta actiune speli rusinea multor parlamentari.

 5. AR TREBUI INCA MULTE ALTE PROIECTE IMPORTANTE DE INITIAT SI INCA FOARTE REPEDE, CUM AR FI INTRODUCEREA RASPUNDERII IN JUSTITIE , INTERZICEREA TAIERII PADURILOR , SI REDUCEREA NUMARULUI PARLAMENTARILOR ( PT CA SI ASA FACEM CE NE DICTEAZA ALTII , CE NE MAI TREBUIE SI ATATI PARLAMENTARI! )O ALTA LEGE A INVATAMANTULUI , O ALTA LEGE A SANATATII ALTA IN PROTECTIE SOCIALA SI NU MA REFER NUMAI LA BANI, SI POATE UN REFERENDUM PT MONARHIE , DEOARECE NU VAD CUM SA IESIM ALTFEL DIN TOATA POVESTEA ASTA SI SA SCAPAM DE ACTUALA CLASA DE HOTI ASA ZIS POLITICA!

 6. DE HIENELE ASTEA STIMATA DOAMNA PANZARU SCAPAM NUMAI CU FURCA SI CU COASA IN MINA, PAREREA MEA…CU RESPECT W

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s